در شب یلدا خانواده ها چه می کنند؟ | آداب و رسوم شب یلدا!
شب یلدا یکی از شب های خاطره انگیز مردم ایران است که خانواده ها در این شب دور هم جمع شده و این شب را با یکدیگر جشن می گیرند. این شب آداب و رسوم مختلفی دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت:
تاریخ شب یلدا
تاریخ شب یلدا و قدمت آن به حدود هفت هزار سال (یا بیشتر) بازمیگردد و تا به امروز یکی از باستانیترین رویدادهای ایران است.
در زمان قدیم که مردم ایران کشاورزی میکردند همواره به دنبال رصد حرکات ستارگان و خورشیده بودهاند. مردم درک کرده بودند که وجود نور خورشید به نفع و سود کارهایشان از جمله کاشت و رشد محصولات بوده است و با رسیدن فصل پاییز که طی این اتفاق روزها کوتاهتر و شبها بلندتر میشود، به خاطر کمبود نور خورشید محصولات به خوبی رشد نمیکرد و با رسیدن آخرین روز پاییز (۳۰ آذر) به خاطر پایان شبهای طولانی جشنی برپا و تلاش میکردند تا به نحوی شکرگذاری خود را برای نور بیشتر به جا بگذارند.
در زمان قدیم به شب یلدا، شب زایش خورشید میگفتند چرا که معتقد بودند که در این روز خورشید دوباره از نو و قدرتمندتر از همیشه متولد میشود و تابش نور قویتری را بر مردم به ارمغان میآورد. تا به امروز به خاطر ذات شادیبخش این روز، نامهای متفاوتی برای آن در نظر گرفته است، به عنوان مثال یکی از معروفترین آنها «خرمروز» است که در دوران کهن اوستایی این نام برای این روز در نظر گرفته شده بود.
برای جشن گرفتن مردم کهن سعی میکردند از خوراک و طعام بر سر سفرههای خود قرار دهند و به مرور زمان که این جشن همهگیرتر شد، مردم سعی کردند که با برگزار کردن جشنهای همگانی شکرگذاری خود را برای طلوع دوباره آفتاپ پرقدرت بر فراز آسمان بیان کنند.
یکی دیگر از کارهایی که مردم انجام میدادند، این بود که از ابتدای غروب به جشن و پایکوبی میپرداختند و حین بامداد تا طلوع منتظر آفتاب مینشستند و وقتی خورشید طلوع میکرد به یکدیگر تبریک میگفتند و به سمت خانههایشان میرفتند و آن روز را کاملا استراحت میکردند.
یکی از دلایلی که به شب یلدا، شب چله نیز میگویند این است که چله در واژههای باستانی به معنای زمستان است و با شروع زمستان، دوره چله بزرگ آغاز میشود که به آن چله بزرگ میگویند. این دوره بلند از یک دی تا ۱۰ بهمن ماه ادامه دارد و چله کوچک نیز از ۱۰ تا ۳۰ بهمن ادامه دارد و این ایام را چله کوچک مینامند.
یکی دیگر از روایتهایی که راجع به شب یلدا وجود دارد این است که حضرت مسیح نیز در روز انقلاب زمستان متولد شده است و اگر دقت کرده باشید عید کریسمس و عید یلدا، هر دو در امتداد یکدیگر برگزار میشوند و مسیحیهای ایران علاوه بر جشن شب یلدا، جشن کریسمس خود را نیز برگزار میکنند.
تا به امروز هیچ منبع دقیق و موثقی وجود ندارد که شب یلدا از چه تاریخ باستانی شروع شده است اما با توجه به کشفیات تاریخی که از ظروف زمان قدیم و جشنهای یلدا پیدا شده، مشخص است که تاریخ آن حداقل به هفتهزار سال پیش باز میگردد.
آداب و رسوم شب یلدا
چیزی که شب یلدا را نسبت به خیلی دیگر از اعیاد باستانی متمایز میکند، آداب و رسوم آن است که بسیار دوستداشتنی است و البته در نقاط مختلف جهان، به طرزهای مختلفی آن را گرامی میدارند. در ادامه به جذابترین اداب و رسوم شب یلدا و در نقاط مختلف جهان اشاره خواهیم کرد.
میوههای شب یلدا
یکی از معروفترین اقداماتی که در شب یلدا باید انجام داد، تهیه و مزین کردن میوههای مخصوص این شب است که اگر در دو روز آخر ماه آذر گشتی در شهر بزنید متوجه پر بودن شهر از این میوهها میشود. دو میوه انار و هندوانه بیشترین شهرت را در بین میوههای یلدایی دارند اما دیگر میوهها مانند خربزه، پرتقال، نارنگی و خیار نیز معمولا در سفرهها وجود دارند اما قطعا دو میوه انار و هندوانه پای ثابت تمامی سفرهها هستند.
دلیل تاکید زیاد این عید بر میوه انار، به خاطر این است که در زمانهای دور و قدیم همیشه انار را میوه مقدسی میدانستند و سعی میکردند که در تمامی اعیاد از انارهای قرمز بر سر سفرهها قرار دهند.
در یک سری از شهرها از لبو و شلغم نیز به عنوان میوههای سرسفره استفاده میشوند که دانستن آن خالی از لطف نیست!
شعرخوانی و شاهنامهخوانی در شب یلدا
این رسم قدمت باستانی ندارد اما از زمانهای قدیم این سنت باب شده است که بعد از جمع شدن افراد خانواده در کنار یکدیگر، به رسم احترام بزرگ فامیل همه را دور یکدیگر جمع میکند و از اشعار قدیمی ایرانی بازخوانی میکند.
این اشعار متعلق به شاهنامه فردوسی، اشعار حافظ، اشعار سعدی و تمثیلهای قدیمی و محبوب هستند که البته در اکثر خانوادههای ایرانی بیشتر از شاهنامه فردوسی استفاده میکنند. اعضای خانواده باید در کنار یکدیگر و در سکوت بنشینند و دقیق به اشعار قدیمی گوش بدهند چرا که این سنت یکی از جذابترین و صمیمانهترین سنتهای یلدا است که توصیه میکنیم شما هم در شب یلدا آن را امتحان کنید.
داستانخوانی و فال حافظ
داستانها و افسانههای ایرانی هیچگاه تکراری نمیشوند و چه بسا داستانهایی که تا به حال از آنها چیزی نشنیدهاید و چه فرصتی بهتر از شب یلدا که در کنار خانواده جمع شده و داستانهای قدیمی ایرانی را بازخوانی کنید؟ داستان خواندن نیز مانند شعرخوانی از جمله اعمال لذتبخشی است که تجربه آن طی شب یلدا به شدت توصیه میشود.
فال حافظ نیز تقریبا در تمام خانوادههای ایرانی و در شب یلدا رایج است. به این شکل که فرد بزرگ خانواده برای تک تک اعضای خانواده فال حافظ میگیرد و نگاهی به سرنوشت آنها از دیدگاه حضرت حافظ میاندازد که خب صمیمیت خاصی را در خانواده به جریان میاندازد.
روشن کردن آتش در شب یلدا
از همان دوران باستان، روشن کردن آتش در شب یلدا یکی از سنتها بود اما به مرور زمان و خصوصا در دوره جاری، این عادت کمرنگتراز گذشته شده است. البته هنوز خانوادههای ایرانی هستند که بر این سنت اصیل پایدارند و پافشاری میکنند اما به دلیل فرهنگهای شهرنشینی دیگر این موضوع کمتر در کلانشهرها دیده میشود اما بد نیست که مانند ایام باستان و برای سوزاندن حال واحوال بد پاییزیمان آتیشی روشن کرده و در جوار خانواده از شب یلدا لذت ببریم.
جشن یلدا برای عروس
شاید شما هم چندین بار اصطلاح «یلدابرون» را شنیده باشید. تازه عروسهایی که البته هنوز به خانه همسر نرفتهاند در این شبها در خانه خود منتظر خانواده همسر میمانند تا خانواده داماد با کادو، میوه، جواهرات و … به استقبال عروس بروند و معمولا خانواده عروس و داماد در این مراسم، شب یلدا را با یکدیگر سپری میکنند.